G House / Esaú Acosta

first_imgArchDaily Projects Houses Spain Year:  Architects: Esaú Acosta Area Area of this architecture project CopyAbout this officeEsaú AcostaOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesEl SauzalHousesSpainPublished on May 07, 2015Cite: “G House / Esaú Acosta” 07 May 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  240 m² Area:  240 m² Year Completion year of this architecture project Photographs G House / Esaú AcostaSave this projectSaveG House / Esaú Acosta ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/627763/g-house-esau-acosta Clipboard G House / Esaú Acosta ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/627763/g-house-esau-acosta Clipboard 2014 Year:  2014 Save this picture!Courtesy of Esau Acosta+ 38 Share Photographs:  Courtesy of Esau Acosta Architects Collaborators:Nieves Valle, Alba BalmasedaQuantity Surveyor:Carlos AlonsoStructure:Fhecor SLValue:195.000€City:El SauzalCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!Courtesy of Esau AcostaText description provided by the architects. The house is located in an uncontrolled expansion area, comprised of houses of different sizes and ages. The house is built on a challenging site, between party walls, on a 6.5m width plot. The project aims to generate rich spaces, with an element of surprise, combining simple spaces that increase the catalogue of domestic experiences.Save this picture!Courtesy of Esau AcostaThe 6.5m by 20 m plot is stretched vertically in order to add an extra level on the lower ground floor, elevating the ground floor by 1.80 m. This provides privacy from pedestrians at street level.Save this picture!Courtesy of Esau AcostaSave this picture!First Floor PlanSave this picture!Courtesy of Esau AcostaSave this picture!Second Floor PlanThe house is articulated around two programmatic, seasonal courtyards, the interior one provides for winter activities (cooking and dining), and the exterior courtyard is related to outdoor summer use as a veranda or porch. This covered space at the entrance avoids having openings in the facade looking directly on to the street, creating a transition space between exterior and interior space.Save this picture!Courtesy of Esau AcostaThe continuous presence of the courtyards is also expressed in their materiality: one is made out of wood, the other one of glass and vegetation. The hedonistic illusion of making spaces look bigger is achieved by shifting the stacked volumes, of the same width but different lengths. This displacement resolves issues like the step between the street and the ground floor, direct light to the “heart” of the house and makes a more valuable use of the terraces.Save this picture!Longitudinal SectionThe construction utilises only local materials; the concrete´s thermal inertia is combined with the timber´s warmth in the winter courtyard and the glass´ lightness in the summer courtyard.Save this picture!Courtesy of Esau AcostaProject gallerySee allShow lessuncube Pays Homage to Frei OttoArchitecture NewsAn Interactive Look at Japan’s Tall Building HistoryArchitecture News Share “COPY” “COPY” CopyHouses•El Sauzal, Spainlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *